zagrebchanka (zagrebchanka) wrote,
zagrebchanka
zagrebchanka

Русский скандал в Сербии

Лента.ру скромно сообщила, что русский дипломат покинул форум в Белграде в знак протеста.
А вот хорватские СМИ со ссылкой на СМИ сербские сообщают, что русский посол в Сербии Александр Конузин оскорбил съезд, кричал и использовал совсем не дипломатические слова и выражения.
То бишь там, на том международном форуме по проблемам Косова, согласно газете Блиц (сербская демократическая/прозападная газета) состоялся грязный и шумный скандал, главным действующим лицом которого был наш Посол. А основным последствием которого будект потеря Россией своих сторонников в "братской" Сербии, которая не желает так открыто прогибаться и плясать под дудочку из Москвы
вот вам на хорватском:
RUSKI veleposlanik u Beogradu Aleksandar Konuzin izazvao je danas na Beogradskom sigurnosnom forumu mali diplomatski skandal, kada je, iznerviran govorom jednog od sudionika konferencije, ustao iz publike, uzeo mikrofon i nasred dvorane počeo neprimjereno vikati.

Naime, tijekom panela o globalnim sigurnosnim izazovima, jedna je sudionik kazao kako Rusija štiti Srbiju isključivo zbog svojih interesa, na što je ruski ambasador planuo.

Srpski list Blic javlja kako su Konuzinove riječi i način na koji ih je izgovarao bile sve samo ne diplomatske. Konuzin je optužio prisutne da se na forumu priča o nebitnim stvarima, a ne o pravim temama poput Kosova.

"Zašto nitko ne postavlja pitanje o pripremama KFOR-a i Eulexa da na administrativne prijelaze dovedu kosovsku policiju i carinike. Mi imamo iste interese i branit ćemo vašu zemlju, usprkos interesima nekih Srba da se vaša zemlje stavi pod stranu kontrolu", poručio je Konuzin. Dodao je i kako u Srbiji postoje ljudi koji su spremni prodati poduzeća i privredne pogone bilo kome, samo ne Rusima, iako su svjesni da će tako propasti. Na kraju je uzviknuo "Ima li ovdje Srba", nakon čega je demonstrativno napustio dvoranu nakon što ga je moderator upozorio da je govorio duže od ostalih.

Šok među sudionicima foruma

Mnogi sudionici foruma ostali su šokirani. Sonja Stojanović iz Beogradskog centra za sigurnost smatra da je Konuzinov ispad "skandal i uvreda". "Rusija ovim putem želi poručiti kako bi Srbija samo trebala slušati poruke koje dolaze iz Moskve", kazala je.

"Konuzin je uvrijedio skup. Njegov ispad znači da Rusija ne želi da se u Srbiji govori o globalnom kontekstu i regionalnim temama, jer smatra da su globalne teme rezervirane za Rusiju", kazala je jedna od organizatorica skupa Sonja Liht, dodavši kako je laž da na forumu nije bilo govora o Kosovu.
Tags: Югославия, политика, сиюминутное
Subscribe
Buy for 10 tokens
Buy promo for minimal price.
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 30 comments